A Miskolctapolca Barlangfürdő a Miskolc Csoport tagja

Fürdőtörténet

Miskolctapolca már a 13. századtól kezdve fontos szerepet töltött be Miskolc életében. Területén volt megtalálható a várost alapító nemzetség temetkezési helye. Az itt épült Bencés monostor romjai a Barlangfürdő bejáratánál találhatóak. A XIV. század második felétől az XVI. sz. elejéig éltek itt a szerzetesek, amikor több támadás is érte az apátságot.  Ezután a szerzetesek elmenekültek. Az épületeket is lerombolták, és a terület elmocsarasodott.

A tapolcai apát 1711-ben hívta fel a térség vezetőinek figyelmét a terület állapotára, és a fürdő rendbetételét is javasolta. A víz és a terület gyógyító hatásának alátámasztására orvosokat is hozatott Kassáról. A fából épült fürdőépület leírását 1743-ból ismerjük, így ekkorra már biztosan elkészült a fürdő.

A 18. század második felére a fürdőépület állapota ismét romlásnak indult. Ezt követően, 1837-ben kezdődött a fürdő következő felújítása.

A 19-20. század fordulójától kezdődött meg Miskolctapolca igazi fejlődése. Az 1920-30-as évek fordulóján Miskolctapolca már igazi üdülőövezetté vált, 1934-ben hivatalosan is üdülőhellyé minősítették.

1938-ban Szeghalmy Bálint tervei alapján épült meg a Tavi fürdő, mely egy, a meleg vizű tóra épült, kör alakú épületet jelentett.

Az egész üdülőövezet alapja a fürdővíz volt, ezért elengedhetetlenné vált a korábbi fürdőépület helyett egy új, európai színvonalú fürdő megépítése. Az új fürdőpalota 1939 és 1941 között épült fel. Több terv is létezett a barlangok hasznosítására, hiszen tudták, hogy ilyen meleg, 30 °C fokos víz barlangban nem létezik máshol.

A régi fürdőépület bontása során régészeti leleteket is találtak, de még ennél is fontosabb annak a forrásnak a feltárása, melynek vize az eddigieknél is melegebb volt (31,5 °C fokos), vízhozama alapján pedig ez az egy forrás alkalmas lett volna Miskolc város akkori lakosságának teljes vízellátásához.

1941. május 28-án adják át a fürdőépületet, mely a jelenleg is látható épületegyüttes alapja. Az építkezés során - az iszapréteg miatt - 212 darab vörösfenyő cölöpöt vertek le, és erre került rá az a betonkoszorú, melyre felépítették a fürdő főépületét.

Ekkor készült el a csarnok üvegteteje, melynek eredeti szerkezete a mai napig gombnyomásra nyitható és zárható.

Az első barlangi fürdőrészt majdnem két évtizeddel később, 1959-ben adták át. Tíz évvel később, 1969-ben bontották le a tavi fürdő épületét, és ekkor épült a kagylómedence, mely ma már a Barlangfürdő egyik jelképévé vált.

Az 1980-as évek elején kezdődött meg a további barlangjáratok feltárása, mely járatokat újabb két évtizeddel később, az 1998 és 2005 közötti bővítés során alakítottak fürdőzésre alkalmassá.

Az ezredfordulón a fürdő történetének eddigi legnagyobb bővítése zajlott, mely közel hét évig tartott.

Ennek során számos változás történt:

  • felújították a teljes fürdőépületet, beleértve a kupolacsarnokot és az öltözőket,
  • kibővítették a fürdőzésre alkalmas barlangrészeket,
  • a fürdőépület előtti területből egy nagyobb részt elkerítettek, és a fürdőhöz csatoltak – itt épült meg a napozókert, a gyermekmedence és a Kagylómedence melletti úszható medence,
  • a megnövelt kinti területen felépült az egykori Tavi fürdő másolata,
  • megépült a terápiás épület, ahol számos gyógyszolgáltatás várja a vendégeket,
  • megépül a Barlangfürdőhöz tartozó Szauna park,
  • a kupolacsarnokot és a barlangteret összekötő fürdőcsarnok is ebben az időszakban készült el, ehhez kapcsolódik a pihenőként is működő galéria,
  • ezzel a bővítéssel valósult meg a főépület és a barlangi terület egysége, ugyanis a fürdőcsarnok megépítésével a főépület és a barlangi terület egybe épült,
  • korábban a főépületből egy fedett folyosón lehetett eljutni a barlangba.

A barlangi részben a fürdőcsarnok medencéjéből indulva jutunk el a vízben körbejárható, régi barlangi medencékhez. Ez az 1959 óta meglévő barlangi terület, melyhez dögönyöző és vadvíz is tartozik.

Az új részen található Csillagterem különlegessége, hogy a mennyezeten egy kupolás kialakítású csillagtérképet helyeztek el, melynek köszönhetően a fürdőzőknek olyan érzése támadhat, mintha a csillagos ég alatt fürdőznének.

Ugyancsak az új részen találjuk a Római termet, mely az ókori római fürdők hangulatát idéző téglákból készült faláról kapta nevét.

A harmadik új kialakítású terem a Hidas terem nevet kapta, mivel a medence fölött egy hídon is átkelhetnek a látogatók.

 

Ugrás az oldal tetejére